Ustvarjanje in filozofija »VikingSpoon« žlic

Vsaka žlica, zajemalka, kuhalnica je unikatna, ročno izdelana, iz lokalnega lesa, brez uporabe električnega orodja. Na način, kot so to počeli v davni zgodovini Ribničani, Vikingi…, kar je pomembno zaradi ohranjanja naravne energije – vibracije lesa.

Vsaka stvar ima svojo naravno energijo - vibracijo, ki jo oddaja bodisi jo mi čutimo bodisi je ne. Z uporabo električnega orodja to vibracijo kvarimo, jo spreminjamo.

Z namenom, da bi lesena žlica ljudem prinesla kar se da največ; je pomembno, da ohranim to naravno, pozitivno vibracijo. Naravna energija, prijetnost lesa in privlačnost žlice podzavestno uporabniku dviguje lastno vibracijo, pozornost pa usmerja k obedu, kar je pomembno za presnovo oziroma izkoriščanje hranil. Navsezadnje, kaj pomaga ekološko pridelana hrana če je naša vibracija slaba ali če uporabljamo kovinski pribor? Nič.

Tako kot na eni strani električno orodje, po drugi strani tudi druge stvari iz okolice ter moja vibracija, vplivajo na vibracijo lesa, zato skoraj vedno ustvarjam zunaj.

Zgodba vsake žlice se začne ob gozdu, nekoliko iz mesta Maribor, kjer je mir, sliši se le šum listja dreves v vetru, koraki in oglašanje srn ter petje ptic, ki preletavajo nebo. Med njimi je veliko detlov in žoln (zelena, črna), ki se hranijo na bližnjih drevesih. Žolna je moja žival duhovnosti in očitno sem na pravem mestu, tam, kjer se lahko povežem z vibracijo narave in sprostim svojo kreativno energijo.

Izbran kos lesa, oreha, češnje, marelice ali slive obračam, si ga ogledujem in se povezujem z njim dokler ne vidim v njem žlice. Nikoli si žlice najprej ne narišem in potem izdelam. Z vizualiziranjem si v kosu lesa predstavljam obliko žlice ter ga začnem obdelovati z mačeto. Večina žličarjev uporablja sekiro, sam pa sem svojo umetniško pot »žličarstva« začel z mačeto in sedaj sva praktično nerazdružljiva. Okvirno obliko žlice torej ustvarim z mačeto in nato nadaljujem z rezbarskimi noži.

Največkrat se ustvarjalni proces nadaljuje v domačem ateljeju, zunaj, kjer nadaljujem delo z noži in kreiram obliko, linijo žlice, ter iščem in razkrivam tisto kar je najlepšega – skrito v izbranem kosu lesa.

Ustvarjam v prijetni atmosferi sveč, kadila, meditativne glasbe določenih frekvenc (432Hz frekvenca narave, 528Hz frekvenca ljubezni), kar skrbi za pozitivno vibracijo v ustvarjalnem procesu.

Skozi celoten proces si sicer vizualiziram obliko žlice vendar proti lesu ne morem. Glede smeri, kamor »greva«, upoštevam tudi želje lesa.

Prepričan sem da takrat, ko se na tak način povežejo narava, človek in kos lesa nastane nekaj najlepšega.
Kadar se naravna, kozmična in kreativna energija človeka združijo in se doda še ljubezen do ustvarjanja, najboljša namera, prinašanje prijetnih občutkov, kar dviga vibracijo uporabnika, posledično pa tudi izboljšuje njegovo počutje,
nastane »VikingSpoon« žlica. Žlica višje zavesti.

Veliko pozornosti namenjam brušenju, z njim dobi žlica končno linijo, dober prijem in vsesplošno prijetnost.

Prav vsaka žlica gre skozi poseben postopek brušenja za dolgotrajno gladkost ne glede na njeno redno uporabo. Seveda pa se gladkost ohrani, če za žlico skrbite na pravilen način.

Čarobnost barv in pogled v globino lesa pa razkrije ekološko laneno olje, ogreto nad vodno kopeljo, ki žlico utrdi in zaščiti, da bo služila še leta in leta v svoji (po) polni moči.

Od kod ime »VikingSpoon«?

Med iskanjem informacij o prvih izdelovalcih žlic sem naletel na Vikinge, spretne rokodelce in obrtnike.

Mojo pozornost so pritegnili njihovi rogovi na čeladah katerim so po obliki podobne tudi žlice, ki jih izdelujem.

Ko sem se poglobil v njihove rogove sem spoznal, da je moja predstava o tem omejena zgolj na animirane like Vikingov iz risank, v resnici so namreč z rogovi trobili in se na tak način sporazumevali na daljavo.
Drugi viri pa navajajo, da so iz rogov pili in v njih shranjevali čudežni napoj.

Nekako se čutim povezane z njimi.

Živimo v času, ko večina ljudi razume angleško in ker »VikingSpoon« žlice potujejo v različne kraje sveta zato za poimenovanje svojih izdelkov uporabljam angleščino. Ko tako napišem besedi Viking in žlica v angleškem jeziku, zaradi zanimive besedne igre s tem razkrijem še globlji pomen »VikingSpoon« žlice.

V imenu »VikingSpoon« se skriva beseda »king«, kar v prevodu pomeni kralj oziroma »kings«, kar označuje »kraljevo« žlico (»spoon«). Slednje je blizu namenu »VikingSpoon« žlic, pričarati občutek kraljevega obeda. To zagotavlja njihova lahkotnost, prijetnost in estetika. Vse to v uporabniku vzbuja pozitiven občutek (dvig vibracije), vsakemu, še tako preprostemu obedu pa daje poseben čar in veličastnost.

Nekje sem zasledil stavek, ki mi je všeč in govori sam zase: »…ko obed postane obred«.

Spoznajte novo dimenzijo prehranjevanja!

»VikingSpoon«

Gregor Gustinčič, Kamniška ul. 52, 2000 Maribor, Slovenia, EU. Tel:+38640351337, grega@vikingspoon.com